Ek kart limiti yüksek beyaz atlı prens aranıyor! 

Bazı genç kadınlar, 'prens beyaz atlı olmasa da olur, limiti yüksek bir kredi kartı' yeter diye düşünebilir. Sayıları çok olsa gerek, Youtube'da genç kadınlara zengin sevgili bulmak için tavsiyeler veren hesaplar milyonlarca kere izleniyor. Peki bu 'fayda temelli' ilişkilerin akıbeti nasıl olur? 

30 Ağustos 2023
'Fayda temelli ilişkiler' ne kazandırır, ne kaybettirir?Bu sorunun yanıtı yalnızca gerçek hayat hikayelerinde de değil bazı bilimsel araştırmalarda da var. Fotoğraf: Shutterstock

Artık neredeyse hayatın kendisi sosyal medya olmaya başladı. Orada gördüğümüz marka çantalar, ayakkabılar, kıyafetler, takılar ile doldurulan online alışveriş sepetleri ile masalsı bir yaşam tarzına ulaşıp her türlü acımızı ve eksikliğimizi gömmeye çalışıyoruz. Peki bu doldurulan sepetleri kim ödüyor? Bunları kendimiz kazanıp ödüyorsak bir sorun yok. Bağımsız, güçlü, kendini keşfeden Barbie ya da Nil Karaibrahimgil şarkısındaki gibi tek taşını kendi alan kadınlardan bahsediyorum. 2023’ün en çok tanıtılan filmlerinden biri olan Barbie,  yıllardır öne sürülen gerçekçi olmayan güzellik standartlarını empoze etmesi ile  ilgili suçlamalardan aklanmaya çalışıyor, sadece kendi başına mutlu olmanın önemini anlatmakla kalmıyor, aynı zamanda Barbie ve Ken’in kendi yollarına gitmesiyle de bitiyor. Ancak diğer taraftan The Telegraph gazetesinde yayınlanan Harcamaları karşılayan zengin erkek arkadaş ile prensesler gibi yaşamayı hedefleyen kadınlar’ başlıklı haberde kadınların erkekleri para için manipüle etmesi yeni ve giderek büyüyen bir internet hareketi olarak sunuluyor. 

Milyarlarca izlenen videolar, zengin erkek peşinde

Haberde adı geçen iki Youtuber’dan biri gerçek adı Leticia Padua olan SheraSeven, ‘Erkeğinizin Size Para Vermesini Nasıl Sağlarsınız’, ‘Kendinizi Geliştirin ve Daha İyi Bir Erkek Bulun’, ‘Zengin Bir Erkek Nasıl Bulunur’ başlıklı içeriklerle sadece YouTube’daki 386 bin abonesine ulaşmıyor, klipleri TikTok’ta viral oluyor ve burada 20 milyardan fazla görüntüleniyor. En önemli tavsiyesi, kadınların süslenip püslendikten sonra iş çıkışından hemen önce lüks barları tek başlarına ziyaret etmeleri.

Bir de Thewizardliz var. Gerçek adı Lize Dzjabrailova, yirmili yaşlarında ve YouTube’da şimdiden 4,52 milyon abonesi var. Kendisini göz alıcı bir Z kuşağı kişisel gelişim koçu olarak tanımlıyor ve özgüven, kendini sevme ve güçlendirme konularına odaklanıyor. Ancak videolarında ataerkillikten, cinsiyetler arası ücret farklılıklarından ve kadınların güçlerini geri kazanmalarının öneminden bahsederken, aynı zamanda ‘cimri erkeklerden’ şikayet ediyor, erkek arkadaşından Birkin çanta talep ediyor ve ‘erkeklerin çocuk gibi olduğunu’ düşünüyor. Yine bir başka internet ünlüsü 34 yaşındaki Margarita Nazarenko kadınları, eğer sevgililerinin onlara gösterişli bir yaşam tarzı sunmasını istiyorlarsa, ‘kadınsı enerjilerini’ benimsemeye teşvik ediyor.

Sosyal medya normalleştiriyor

Ananem büyürken bana  “Zengin biri ile aranda elektrik yoksa kendini fişe takıver” derdi ve çok gülerdik. Kadının cinselliği kullanarak erkeği manipüle etmesi Baltalı Mehmet Paşa -Katerina efsanesinden beri tarih boyunca dinlediğimiz, örneklerini gözlemlediğimiz bir durum. Ancak şu anda sosyal medya ile bu durum normalize ediliyor ve yayılıyor. Acun’un Şeyma Subaşı birlikteliği gibi birliktelikleri magazin sayfalarında ve sosyal medyada takip etmek gittikçe daha fazla genç kadını marka bağımlılıkları için sevgililerinden maddi destek almaya, bunun için cazibelerini, fiziksel çekiciliklerini veya cinsel hünerlerini kullanmayı marifet kabul etmeye itiyor. 

Yaş farkı konusu ülkemizde sıklıkla gündeme geliyor. Daha geçen sene dünyanın en zengin Türkleri arasında 33’üncü sırada yer alan İzmirli iş insanı 77 yaşındaki Lucien Arkas’ın kendisinden 42 yaş küçük sevgilisiyle evlenmesi sosyal medyada bomba etkisi yarattı. Serdar Ortaç’la eski eşi Chloe Loughnan arasında 24 yaş fark vardı. Bu arada bu mevzu her iki taraf için de geçerli. Şarkıcı Seda Sayan ile kendisinden 25 yaş küçük meslektaşı Çağlar Ökten, sürpriz bir şekilde nikah masasına oturdu.  Burada üzerinde durulması gereken nokta her iki tarafın da kabulü ve memnuniyeti ile gelişen ilişkilerde kimseye söz düşemeyeceği. Ayrıca görücü usulü ile başlayan birliktelikler de sevgiye dönüşebiliyor. Ancak konumuz bu örneklerin özellikle genç kızları eğitime, kariyere odaklanmak yerine kısa yoldan zengin bir sevgili ile arzu ettikleri yaşam standartlarına ulaşmaya motive etmesi.  

Kullanılan taktikler arasında en göze çarpanı cinselliği ve çekiciliği kullanarak manipülasyon. Hedefteki sevgili adayı cinsel arzularını ve fantezilerini  kabullenen, katılmakta istekli olan kişi tarafından manipüle edildiğini her zaman anlayamayabiliyor. Cinsel manipülasyon bazı durumlarda açık ve aleni görünse de, bazı zamanlarda çok daha incelikli ve gizli olabiliyor. Örneğin, bir cinsel manipülasyon ustası, sevgili adayını sosyal, mali veya duygusal zorluklarla tehdit edebiliyor veya suçlu hissettirmeye çalışabiliyor. Buna gizli bir yazışmayı açığa vurmak gibi tehditler, ikna için sevgilisinin güvensizliklerini kullanmak veya acındırmak, gaslighting  ile sevgilisini kendinden şüphe ettirmek de dahil olabiliyor. Sosyal medya da bu taktikleri daha da kolaylaştırıyor. 

Bir Craiglist ilanı

Elizabeth Ford ve Daniela Drake tarafından kaleme alınan ‘Smart Girls Marry Money’ (Zeki Kadınlar Evlenirken Parayı Seçer) kitabında bahsedildiği gibi aşkın duygu olarak uzun sürmeyeceğini ve kadınların bir ‘son kullanma tarihi’ olduğunu bilen kadınlar, hala genç ve güzelken istedikleri hayatı sağlayacak bir erkek bulmayı amaç haline getiriyor.  Belki de bu nedenle 25 yaşında ‘olağanüstü güzel’ bir kadının, Craigslist’e yılda en az 500 bin dolar kazanan bir koca arayan bir ilan vermesi artık kimseyi şaşırtmıyor. 

Bu taktiklerle hedefi avladınız diyelim. Bu durum araştırmalara göre çok da sürekli bir mutluluk getirmiyor. The British Journal of Social Psychology’de yayınlanan bir araştırmaya göre, sevgilinizin sahip olduğu para veya gücün, hedeflerinize ulaşmanıza nasıl yardımcı olabileceğine odaklanmak, yavaş yavaş kişiliğinizi elinizden alıyor. Araştırmacılar bu zararlı düşünce kalıbına ‘araçsal bakış açısı’ adını veriyor. Böyle bir bakış açısı yavaş yavaş sevgilinizi nesneleştirebiliyor ve onu sizin için bir amaca yönelik bir araca dönüştürebiliyor.

Farkında olmadan kaybedilen hayaller

Ayrıca ilişkinizin temeli sosyal ve/veya ekonomik yükselişe dayanıyorsa, bunun aşka dönüşme ihtimali çok az. Fayda temelli ilişkilerin kısa ömürlü olması muhtemel, çünkü bir kişi diğerine yalnızca bir süreliğine fayda sağlayabiliyor. Daha genç, güzel, bu hedefe odaklı birinin gelip oyunu değiştirmesi an meselesi olabiliyor. Sonuç olarak bu taktikler insan ilişkilerini işlemsel bir alışverişe indirgiyor, güveni ve gerçek duygusal bağları aşındırıyor ve kişiyi özgünlükten, kendini keşfetmekten, kendi hayallerinin ve özlemlerinin peşinden gitmekten alıkoyuyor. En önemlisi bu manipülasyonu seçen kadınlar bu vazgeçişin farkında olmuyor.

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.